top of page
  • Jakub Frydrych

Co obnáší stavební povolení?

Základní přehled potřebných, nutných i volitelných kroků k získání SP na váš vysněný dům.

 

Při plánování stavby rodinného domu je klíčové nejprve pochopení celého procesu získání stavebního povolení, které je noční můrou kohokoli, kdo chce stavět v ČR. I když budete vše zadávat firmě, je dobré pochopit, co vše váš projekt bude vyžadovat. Tento článek poskytuje základní informace pro lepší orientaci v procesu získání stavebního povolení, zdůrazňuje výjimky a předkládá první kroky pro další studium. Nemá být vyčerpávající a plný informací. Jeho cílem je nabídnout vstupní bod pro ty, kteří stojí na začátku cesty k realizaci svého snu o vlastním rodinném domě.





Analýza pozemku - Pomáhá určit vhodnost pozemku pro plánovanou stavbu, aby vás něco nepříjemně nepřekvapilo – nekupujte zajíce v pytli. Cena cca 10 000 Kč. Je nepovinná.

Architektonická studie - Základní vizualizace budoucí stavby, klíčová pro další plánování. Cena se odvíjí od velikosti projektu a zvoleného architekta či projektanta, počítejte s 30 - 150 000 Kč. Povinná.

Projektová dokumentace - Detailní plány pro získání stavebního povolení, tedy veškeré technické náležitosti, popis projektu a jeho realizace, požárně-bezpečností řešení apod. Cena bude kolem někde pravděpodobně mezi 80.000 – 200.000 Kč. Povinná samozřejmě.

Vyřízení dotace - Poradenství a zpracování dokumentace pro získání finančních dotací od státu, aby si člověk zařídil energeticky méně náročný dům. Vyřízení může stát desítky tisíc, pokud si jej neuděláte sami, což nemusí dopadnout dobře. Nepovinné.

Geodetické zaměření - Přesné určení hranic pozemku,  terénních úprav a svažitost ploch ve vztahu k sítím a příjezdové cestě apod. Cena bude do 10 000 Kč a je to povinná položka.

PENB - Hodnocení energetické efektivity budovy. Je povinné a stojí 5 – 10 000 Kč. Povinné, i když v reálu celkem zbytečné.

Vyřízení povolení stavby - Administrativa spojená se získáním povolení k stavbě. Do 50 000 Kč. Doporučené, ale můžete si to taky vybíhat sami, což se naopak příliš nedoporučuje.

Vyřízení odnětí ze ZPF - Proces získání výjimky pro stavební účely na zemědělské půdě. Počítá se podle bonity půdy a velikosti plochy. Připravte si jednotky až nižší desítky tisíc korun. Někdy nutné, jindy ne, záleží na parcele.

Projekty přípojek - Plánování a design přípojek k inženýrským sítím. Každá přípojka se platí zvlášť. Cena bude v nižších desítkách tisíc korun. Povinná položka.

Návrh sjezdu - Plán přístupových cest a sjezdů pro vozidla. Cena bude v nižších desítkách tisíc korun. Povinné.

Hluková studie - Posouzení dopadu projektu na okolní hlukovou situaci. Ne vždy je nutná a povinná, vyžaduje ji krajská hygiena. Cena je obvykle do 10 000 Kč, pokud nepůjde o bytový dům.

Hydrogeologický průzkum - Pomáhá identifikovat, jak stavba ovlivní a bude ovlivněna podzemními vodami, včetně hladiny spodní vody a její kvality. Cca 10 000 Kč. Ne vždy povinná položka.

Radonové měření - Kontrola úrovní radonu na pozemku je povinná a stojí cca 5 000 Kč. Povinné.

Dotační titul dešťovka - Podpora pro systémy shromažďování a využívání dešťové vody. Nepovinné.

Prováděcí projekt - Podrobné technické a výkresové dokumenty pro realizaci stavby. Jedná se o detailněji zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení. Specifikuje jednotlivé materiály, položkový rozpočet včetně výrobců a materiálů. Cena do 150 000 Kč. Povinné


Na základě výše uvedeného si dokážete představit, jakou část rozpočtu na stavbu nemovitosti spolknou už jen plány a potvrzení. Nutno je započítat ještě i čas a energii potřebnou k jednání a vyřizování. Proto je asi rozumnější to celé přenechat odborníkům jako ostatně ve většině oborů. V každém případě přeji, ať se daří a vše jde hladce.

75 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page