top of page
  • Jakub Frydrych

Je libo slevu?

V poslední době jsem si všiml zajímavého trendu na realitním trhu, který bych chtěl sdílet i s vámi - kupující slovně shazují ceny a stěžují si, že jsou příliš vysoké, a to i v případě luxusních nebo velkých drahých nemovitostí. Majitelé prý neví, co by si za to řekli, tvrdí investoři.

Hmm, a je to pravda? Neklesly snad ceny nemovitostí brutálně, jak říkali v médiích?


Jako realitní makléř, který se snaží poskytovat svým klientům nejlepší služby, neustále sleduji vývoj trhu nemovitostí a výši skutečných prodejních cen. A co jsem teď zjistil, může někoho překvapit. Tedy zjistili to analytici z valuo.cz a spíše jsme to všichni čekali... Já to věděl, chtělo by se říci.


Ano, nemovitosti jsou na realitních portálech nadhodnoceny. Tento fenomén není ničím novým, ale podle výzkumu spol. Valuo dosáhl rozdíl v posledních letech nových rozměrů. Někteří prodávající se totiž domnívají, že stačí přidat k ceně podobných nemovitostí na trhu několik set tisíc korun a očekávat, že to někdo do půl roku koupí. Tak jako v roce 2021?Realita je však teď jiná. Osobně vím třeba o pánovi, který na Praze 2 prodává pětačtyřicetimetrové 2+kk za cenu o milion vyšší, než by zajímala kupující. Je to v přízemí a je to už rok v inzerci. 


Zjistil jsem, že v průměru se byty prodávají nakonec o 8,42 % levněji než za kolik byly původně nabízeny. U domů je tento rozdíl ještě větší, a to 11,37 %. To ukazuje, že mnoho prodávajících nebo realitních poradců má zkreslené představy o hodnotě své nemovitosti, což vede k nutnosti zlevňovat dříve nebo později. 


Valuo píše, že:

“V roce 2023 se byty začínaly inzerovat v průměru o 332 849 Kč více než, za kolik se nakonec prodaly. U domů tento rozdíl činil 767 894 Kč.” 


V Praze byl rozdíl mezi první nabídkovou cenou a realizovanou cenou v průměru 580 tisíc Kč. Při finálním prodeji se pak tento rozdíl snížil na 165 tisíc korun.


Samozřejmé je i prodloužení doby, po kterou je nemovitost na trhu. V roce 2023 byla průměrná doba inzerce bytů přes 100 dní, což je výrazně více než v minulosti. Nabídky domů visely na realitních portálech dokonce více než čtyři měsíce, než našly svého kupce. Tento trend je zřejmý v celé České republice.



Tyto informace vám třeba připadnou jen jako zajímavost, mně však pomohou poradit prodávajícím, jak nejlépe nastavit cenu své nemovitosti od začátku. Klíčem k úspěšnému prodeji je střízlivé stanovení nabídkové ceny a nebo ta správná doba, kdy cena jde vaším směrem, tedy nahoru. Pokud ovšem prodáváte, jinak vás tato současná situace buď frustruje, když vidíte, jaké ceny majitelé a realitky nasazují. A nebo této doby dokážete využít a nakupovat se slevami. Pokud je je totiž cena příliš vysoká v nesprávné době, nemovitost se na trhu zdrží déle, než je žádoucí, a prodávající jsou pak často nuceni přistoupit  k ještě výraznějším slevám.


 

“Oproti posledním nabídkovým cenám si kupující v průměru vyjednali slevu 90 168 Kč u bytů a 225 366 Kč u domů oproti posledním nabídkovým cenám.”  www.valuo.cz

 

Důležité je, aby prodávající pochopili, že správná cena je základem rychlého a efektivního prodeje. Jako realitní makléř jsem zde, abych vám pomohl určit optimální cenu vaší nemovitosti s ohledem na aktuální tržní podmínky a zajistit tak, že prodej proběhne hladce a k vaší spokojenosti. Ale také, abych vám uměl vysvětlit první souvětí tohoto odstavce. :) I přes určité výzvy na trhu je stále možné prodat nemovitost za spravedlivou cenu. Klíčem je realistické ocenění a spolupráce s odborníkem, který rozumí trhu a dokáže vás správně navigovat procesem prodeje.


Mgr. Jakub Frydrych



35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page